Pôsobenie podľa tradičnej čínskej medicíny:
Z hľadiska tradičnej čínskej medicíny priaznivo pôsobí u stavov ako sú:
Odvar zo slzovky sa považuje za veľmi liečivý pre ťažko chorých pacientov - spoľahlivo pôsobí pri žalúdočnej a črevnej slabosti, upravuje hnačky (i chronické), viaže na seba toxíny, ktoré sú produktom látkovej výmeny, a podporuje funkciu pečene.
Zaujímavé je použitie proti rôznym druhom zhubných nádorov. V poslednej dobe sa zistilo, že v semenách obsiahnutý coixenolid má skutočne kancerostatické účinky.
Všetci poznáme ten pocit, kedy sa cítime akoby nasiaknutí a s pocitom tiaže či únavy, ktoré nemožno len tak striasť. Slzovka to tzv. odpuchnutie (či vyžmýkanie nasiaknutej huby na umývanie tabule) za nás urobí!
Popis podľa tradičnej čínskej medicíny - pozri Nápoj čínskych MUDRcov (kód 900)
Dávkovanie: 40 g denne, tj. 2 vrchovaté polievkové lyžice
Nepoužívať (podľa tradičnej čínskej medicíny) v prípade - tehotenstva, pri akútnom infekčnom ochorení - chrípka, angína a pod.
Balenie: 200 g slzovky (v podobe semien divokej trávy - Sem. Coix Lacrima - jobi)
Slzovka je pestovaná ako krmovina a v niektorých oblastiach sa jej semená používajú na výrobu múky, najmä v Indii, kde ju však v novšej dobe nahradila kukurica. V Číne sa používa na prípravu polievok, podobne ako u nás krúpy. Ovšem naše krúpy nemajú taký účinok ako práve Slzovka. Pražená s cukrom sa je ako cukrovinka alebo lúpaná ako búrske oriešky. Používa sa tiež ako náhrada prosa (pšena).
Slzovky cez noc namočíme, varíme s novým korením a bobkovým listom, na masle opražíme cibuľu a huby, pridáme trochu zemiaky, koreňovú zeleninu, sušené paradajky, ligurček, saturejku, rascu, rozmarín, majorán a cesnak.
Na panvicu dáme na chvíľu opražiť slzovky a podlejeme teplou vodou, pridáme soľ, petržlenovú vňať a zeler alebo aj nejaké bylinkové korenie, kúsok morskej riasy, na obilninu položíme mrkvu, kúsok zeleru, dve malé cibuľky, lyžičku oleja a dáme variť. Pokiaľ nepoužijeme tlakový hrniec, varíme až 50 minút na miernom plameni.
Na tanieri dozdobíme kvasenou zeleninou (cviklou s chrenom) alebo sezónnou zeleninou.
V Číne sa Slzovka užíva so začiatkom jesene v detskom jedálničku pre posilnenie obranyschopnosti. Pojedá sa cca 3 týždne každý večer jedna malá miska kaše pripravenej zo slzovky a mrkvy.
Slzovka sa uvarí v hrnci do mäkka a v inej nádobe uvaríme pomerovo zhruba rovnaké množstvo na kocky nakrájanej mrkvy. Po uvarení toto zmiešame a krátko spolu prevaríme, pokvapkáme troškou oleja a ochutíme podľa potrieb. Pre deti s trochou soli alebo aj bez nej; poprípade mierne osladiť. Pre dospelých môžeme vymyslieť čokoľvek - napr. ochutiť sójovou omáčkou a kari korením alebo kurkumou, trochou cesnaku a korenia
... fantázii sa medze nekladú.
Každá šarža bylín v produktoch TCM Herbs je testovaná v akreditovanom laboratóriu pre liečivá Phytax vo švajčiarskom Schlierene, a to na identifikáciu ...
Laboratórium pre potravinové doplnky je povinné preverovať len prítomnosť ťažkých kovov, plesní a baktérií - nestanovuje však obsah pesticídov. Zatiaľ čo certifikované ...